English Patterns, Mönster, Okategoriserade, Plagg & accessoarer/Garments & accessories

‘Stars & stripes’ – halsduk/scarf

 

 

English pattern below

Denna halsduk är virkad i en enkel variant av en teknik som kallas filetvirkning. Ordet ”filet” kommer från franskan och betyder nät. Kort uttryckt innebär filetvirkning att man virkar ett galler av stolpar och luftmaskor, där stolparnas placering bildar ett mönster. Man virkar efter diagram som består av rutnät, där det vanligaste är att fyllda respektive tomma rutor visar hur mönstret skall virkas. Man kan göra allt från enklare geometriska former till stora och invecklade mönster med många detaljer.

crochet-rose-filet-chart-57edcbbf3df78c690f2be4da
Exempel på diagram för filetvirkning (hämtat från http://www.thespruce.com)

Om du vill lära dig mer om tekniken, sök på filetvirkning eller filet crochet. När man väl knäckt koden är tekniken inte alls svår och väldigt rolig att virka.

Halsduken är virkad i Leonore från Falkgarn, som är ett flerfärgat garn med lite struktur i 70% akryl/30% ull.  Jag har använt en större virknål än rekommenderat för garnet eftersom jag ville ha en lite lösare och mjukare halsduk. Det går förstås bra att använda ett annat garn och virknål. Tänk dock på att måtten kan bli annorlunda. Lägger du upp fler luftmaskor för att få en bredare halsduk måste du även lägga till motsvarande antal stolpar i början och slutet på varje varv i diagrammet.

Stars & stripes, mönster på svenska

Stars & stripes, pattern in English

En reaktion till “‘Stars & stripes’ – halsduk/scarf”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s