Dukar / doilies, English Patterns, Inredning/Home decor, Mönster

‘Freya’ duk/doily

Mönster/pattern: Svenska ↓ English (US) ↓

Här kommer nästa mönster i min och Annavirkpannas serie med dukar vars namn börjar på F. Det hela började med Flora, som inspirerade Anna att göra Florence. Därefter kom Fiona, som blev ett gemensamt projekt och en Mini CAL i fyra delar. Nästa syster i familjen är Annas Felicia och nu är det alltså dags för Freya. Du hittar samtliga mönster på våra respektive bloggar.

Tack till Anna @annavirkpanna, Karen @crochetdahlia, Ann @angn_18, Martina @handmadeandnotperfect och Ilse @breigaren_denbosch fört att ni testade mönstret ❤

Thank you Anna @annavirkpanna, Karen @crochetdahlia, Ann @angn_18, Martina @handmadeandnotperfect och Ilse @breigaren_denbosch for testing the pattern ❤

Annons
Dukar / doilies, English Patterns, Inredning/Home decor, Mandalas, Mönster

Tropical Beach Mandala

Mönster/pattern: Svenska ↓ English (US) ↓

Ibland vill man drömma sig bort och vad kan vara bättre att drömma om än att vandra längs en strand i ett tropiskt paradis? Tänk dig ett turkosblått hav, kritvit sand, palmer som vajar och en alldeles lagom ljum bris. Den känslan var min inspiration för den här mandalan, som jag har jobbat på ett tag parallellt med andra saker.

Mönstret är ganska enkelt utan krångliga upprepningar och knepiga maskor, just för att det ska vara avkopplande och rofyllt. Effekten skapas istället av färgerna, som inte alls behöver påminna om en strand. Du kanske hellre drömmer om en vandring i fjällen, en tur längs västkustens karga klippor, att sitta i en berså i en lummig trädgård eller att ta en kopp kaffe på en uteservering mitt i stan. Att välja färger för att försöka förmedla en speciell känsla tycker jag själv är väldigt inspirerande, men det kan vara precis lika roligt att helt enkelt plocka ihop sina favoritfärger och bara köra. Hur brukar du göra?

Tusen tack för att ni testade mönstret /thank you so much for testing the pattern: Anna @annavirkpanna, Karen @crochetdahlia, Camilla @lostincrochet och Zohra @hook.a.beauty.

Dukar / doilies, English Patterns, Inredning/Home decor, Mönster

‘Flora’ duk/doily

Mönster/pattern: Svenska ↓ English (US) ↓

Våren är på intåg här i södra Sverige och det är hög tid för en riktig vårduk! Även om det fortfarande är kallt på nätterna så värmer solen skönt på dagarna, snödropparna blommar för fullt och träden har fått knoppar. Jag bor nära älven och ser varje dag hur fågelflockarna börjar anlända. I år förmörkas glädjen över vårens ankomst av de hemska saker som händer i Ukraina. Många virkdesigners skänker intäkterna från sina mönster till hjälporganisationer. Jag delar ju mina mönster gratis, men försöker dra mitt strå till stacken genom att hjälpa till på andra sätt.

Denna duk kan göras i två storlekar. Vill man göra en liten duk, så avslutar man helt enkelt efter ett visst antal varv. Allt finns beskrivet i mönstret. Liksom alla alster av den här typen så krävs blockning för att duken ska komma till sin rätt. Som jag skrivit tidigare behöver det inte alls vara speciellt krångligt att blocka. Ett tips är att börja blockningen några varv från mitten och sedan jobba sig utåt. Om man bara sätter nålar i yttersta varvet finns risken att duken blir skev.

Tusen tack/thank you Anna @annavirkpanna, Paulina @paulina.s.maraboli, Ann @angn_18 och Karen @crochetdahlia för att ni testade mönstret ❤

Dukar / doilies, English Patterns, Högtider / Holidays, Inredning/Home decor, Mandalas, Mönster

Ice Flower Mandala

Mönster/pattern: Svenska ↓ English (US) ↓

I slutet av november kom vintern hit till Västkusten. Ovanligt tidigt och ovanligt mycket snö för att vara här hos oss. Snön och kylan stannade kvar några veckor och visst blev det ljusare och trevligare än det gamla vanliga höstrusket. Till och med jag, som absolut inte är någon vintermänniska, rycktes med och blev inspirerad av alla vackra is- och snöformationer som jag såg på mina skogspromenader. Resultatet blev denna mandala, som från början skulle bli en liten snöflinga men som växte och blev större innan den bestämde sig för att den var klar.

Förutom att dela med mig av mönstret vill jag också passa på att önska er alla en riktigt God Jul!

Stort tack till/thank you Anna @annavirkpanna, Karen @crochetdahlia, Ann @angn_18 och Kamila @handmadebykama, som testvirkat mönstret

Dukar / doilies, English Patterns, Inredning/Home decor, Mandalas, Mönster, Okategoriserade

Enchanted Forest Mandala

Mönster/pattern: Svenska ↓ English (US) ↓

Jag är en naturälskare av stora mått. Det är få saker som får mig att må lika bra som att ströva i skogen eller stå på klipporna vid havet och bara vara. Även om jag bor i stan har jag förmånen att ha naturen nästan runt knuten och bara en kort bilfärd bort kan man hitta riktig vildmark. Den här designen är en hyllning till skogen och jag har använt färger och mönsterdetaljer som ska förmedla vad man kan se där. Givetvis går det att använda vilka färger man vill. Låt dig inspireras av bilderna nedan!

Stort tack till Anna @annavirkpanna, Camilla @gojjan_virkar, Maria @mina_handarbeten och Kamila @handmadebykama som testat mönstret! (Klicka på bilderna att förstora dem)

Dukar / doilies, English Patterns, Inredning/Home decor, Mandalas, Mönster

Blueberry Hill Mandala

Mönster/pattern: Svenska ↓ English (US) ↓

Min virklust har inte varit på topp den här våren, mest för att jag inte känt att jag haft ro att sitta och grotta ner mig i virkandet. Jag är den där typen som helst vill kunna sitta uppkrupen i soffhörnet med min virknål och veta att jag har gott om tid, utan något annat som pockar på min uppmärksamhet. Men rätt som det var fick jag feeling och då blev det en ny mandala. Mönstret hittar du om du klickar på länken här under.

Tack till mina fantastiska testvirkare: Anna @annavirkpanna, Camilla @lostincrochet, Yvonne @bokkyshome, @Camilla @gojjan_virkar och Marie-Laure @latelierdemarielaure.

Dukar / doilies, English Patterns, Högtider / Holidays, Inredning/Home decor, Mönster, Okategoriserade

‘Helleborus’ – virkad duk / doily

Scroll down for pattern

Helleborus är det latinska namnet för julros. Den blommar när det är som mörkast och kallast här uppe hos oss i Norden. Enligt legenden skrevs psalmen ”Det är en ros utsprungen” av en munk, som på självaste julaftonskvällen år 1509 upptäckte en blommande julros i snön. Och visst är det något alldeles speciellt att få se blommor utomhus mitt i vintern!

För att virka det här mönstret behöver du, förutom att kunna de vanliga maskorna, veta hur man virkar reliefmaskor och puffmaskor och vara bekväm med att läsa ett skrivet mönster. På engelska finns begreppet ”adventurous beginner” för att ange svårighetsgraden på virkmönster och jag tycker att det passar rätt bra här. Alltså ett mönster för någon som kanske inte virkat så väldigt avancerade saker, men som inte är rädd för att ge sig på något nytt. Jag har använt ett merceriserat bomullsgarn, Falk Bomull 8/4 från Falkgarn, men det går förstås bra att använda nästan vilket garn som helst med lämplig virknål.

Mönster / pattern / patroon:

Ett stort tack till de fantastiska testvirkarna / A big thank you to the amazing pattern testers: Anna @annavirkpanna, Paulina @paulina.s.maraboli, Aparna @aparnakoneri och Maria @mina_handarbeten

Tack Wendy de Vries för översättning till nederländska!

Dukar / doilies, English Patterns, Mandalas, Mönster, Okategoriserade

Tant Gröns Mandala / Lady Green’s Mandala

img_7997

 

English pattern below

Jag längtade efter en riktig vårduk till köksbordet. Och eftersom min fina vän Anna (@annavirkpanna på Instagram) skickat mig några härligt gröna nystan Scheepjes Catona, var färgvalet klart! Jag försökte skapa ett mönster som skulle påminna om bladverk. Tant Gröns Mandala blir, trots namnet, lika fin i andra färger. Mönstret hittar du här:

SV Tant Gröns Mandala

EN Lady Green’s Mandala

Mönstret har blivit uppdaterat 20-12-06 **** Pattern updated 12/06/20

 

img_8041