Dukar / doilies, English Patterns, Högtider / Holidays, Inredning/Home decor, Mönster, Okategoriserade

‘Helleborus’ – virkad duk / doily

Scroll down for pattern

Helleborus är det latinska namnet för julros. Den blommar när det är som mörkast och kallast här uppe hos oss i Norden. Enligt legenden skrevs psalmen ”Det är en ros utsprungen” av en munk, som på självaste julaftonskvällen år 1509 upptäckte en blommande julros i snön. Och visst är det något alldeles speciellt att få se blommor utomhus mitt i vintern!

För att virka det här mönstret behöver du, förutom att kunna de vanliga maskorna, veta hur man virkar reliefmaskor och puffmaskor och vara bekväm med att läsa ett skrivet mönster. På engelska finns begreppet ”adventurous beginner” för att ange svårighetsgraden på virkmönster och jag tycker att det passar rätt bra här. Alltså ett mönster för någon som kanske inte virkat så väldigt avancerade saker, men som inte är rädd för att ge sig på något nytt. Jag har använt ett merceriserat bomullsgarn, Falk Bomull 8/4 från Falkgarn, men det går förstås bra att använda nästan vilket garn som helst med lämplig virknål.

Mönster / pattern / patroon:

Ett stort tack till de fantastiska testvirkarna / A big thank you to the amazing pattern testers: Anna @annavirkpanna, Paulina @paulina.s.maraboli, Aparna @aparnakoneri och Maria @mina_handarbeten

Tack Wendy de Vries för översättning till nederländska!

Dukar / doilies, English Patterns, Mandalas, Mönster, Okategoriserade

Tant Gröns Mandala / Lady Green’s Mandala

img_7997

 

English pattern below

Jag längtade efter en riktig vårduk till köksbordet. Och eftersom min fina vän Anna (@annavirkpanna på Instagram) skickat mig några härligt gröna nystan Scheepjes Catona, var färgvalet klart! Jag försökte skapa ett mönster som skulle påminna om bladverk. Tant Gröns Mandala blir, trots namnet, lika fin i andra färger. Mönstret hittar du här:

SV Tant Gröns Mandala

EN Lady Green’s Mandala

Mönstret har blivit uppdaterat 20-12-06 **** Pattern updated 12/06/20

 

img_8041